W polskim prawie administracyjnym stosowana jest definicja epidemii choroby zakaźnej, którą określono jako "wystąpienie na danym obszarze zakażeń lub zachorowań na chorobę zakaźną w liczbie wyraźnie większej niż we wcześniejszym okresie albo wystąpienie zakażeń lub chorób zakaźnych dotychczas niewystępujących."
Epizootia - występowanie zachorowań na daną chorobę zakaźną wśród zwierząt zarówno dzikich jak i hodowlanych na danym terenie.
INSTRUKCJA POSTĘPOWANIA DLA MIESZKAŃCÓW NA WYPADEK WYSTĄPIENIA EPIDEMII
W celu uniknięcia skutków zagrożeń epidemiologicznych wynikających z różnych przyczyn obywatel należy:
- przestrzegać podstawowych zasad higieny;
- nie spożywać żywności z niepewnych źródeł;
- unikać kontaktu z chorymi na choroby zakaźne;
- w razie wątpliwości zgłosić się do lekarza;
- przestrzegać terminów szczepień ochronnych;
- ograniczyć kontakty bezpośrednie ze zwierzętami;
- przestrzegać zaleceń zawartych w ogłoszeniach i komunikatach
- (np. ostrzeżenia o wściekliźnie).
Aby zmniejszyć zagrożenia, trzeba przestrzegać następujących zaleceń:
-
nie należy spożywać, przetwarzać, ani uzdatniać żywności wykazującej cechy zamoczenia oraz bez zewnętrznych oznak uszkodzenia, ale przechowywanej w niewłaściwej temperaturze (wyłączone urządzenia chłodnicze);
-
zamoczoną żywność należy zgromadzić w wydzielonym miejscu;
-
kupując żywność należy zwrócić szczególną uwagę na wygląd i stan opakowań (zacieki i ślady korozji), czytelność etykiet, termin przydatności do spożycia;
-
należy pamiętać, że niezdatne do spożycia są warzywa, jarzyny i owoce będące w czasie powodzi pod wodą;
-
wszelkie wątpliwości związane ze stanem sanitarnym obiektów i dystrybucją żywności należy zgłaszać do terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych;
-
ze źródeł wody, które zostały zatopione lub podtopione, należy wypompować wodę i naprawić uszkodzenia. Po napełnieniu studni wodą należy ją wydezynfekować, a następnie długo odpompowywać, wykonać badanie wody dopuszczające ją do spożycia;
-
oczyścić najbliższe otoczenie z wszelkich nieczystości.